De Kinder- en Jeugdjury was nog nooit zo populair

  • 1 juni 2021

De Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) heeft het afgelopen jaar geen last gehad van corona, integendeel. Meer dan 11.000 juryleden brachten dit jaar hun stem uit. Dat zijn er bijna 4.000 meer dan het vorige leesjaar. Zo laat Iedereen Leest, dé organisatie rond lezen en leesbevordering in Vlaanderen, weten.

95 stemmen kwamen van de juryleden die deelnamen via de bibliotheek van Zulte. In Zulte lezen de deelnemers de 8 boeken voor hun leeftijdsgroep op eigen houtje. Ze maken bij elk boek een kort leesverslagje en zetten uiteindelijk de boeken in de volgorde van hun voorkeur. In normale tijden worden de winnende boeken bekendgemaakt tijdens een KJV-ontmoetingsdag. Maar deze kon, net als vorig jaar, helaas niet doorgaan.  De deelnemers werden via mail op de hoogte gebracht en ze ontvangen als beloning voor hun deelname een KJV-boek.

Dit zijn de favorieten van de Zultse deelnemers:

van 4 tot 6 jaar ‘Waar is de draak?’ van Leo Timmers
van 6 tot 8 jaar ‘Een nest voor Roef’ van Floor Tinga
van 8 tot 10 jaar ‘De keukenprins van Mocano: circus op stelten’ van Mathilda Masters
van 10 tot 12 jaar ‘De Veger’ van Jonathan Auxier
van 12 tot 14 jaar ‘In mijn hoofd’ van Sharon M. Draper
van 14 tot 16 jaar ‘Darius de Grote is niet oké’ van Adib Khorram

2 deelnemers verdienen een speciale vermelding: Linde Rosseel en Niels Billiet lezen al 10 jaar mee met de Kinder- en Jeugdjury.

Half juli start de bibliotheek van Zulte met een nieuw leesjaar. Na 40 jaar verdwijnt de naam Kinder- en Jeugdjury. Voortaan spreken we van de Leesjury.